10 tips voor een optimale werkrelatie met jouw collega’s

Een optimale werkrelatie met je collega’s, wie wil dat niet? Hoeveel tijd breng jij door met jouw collega’s? Slechte werkrelaties met jouw collega’s verzieken jouw werkplezier. Door een optimale werkrelatie met jouw collega’s ga je met een glimlach naar werk en kom je met veel energie thuis. Deze 10 belangrijke tips zorgen voor een optimale werkrelatie met jouw collega’s.

Dit is weer een nieuw onderdeel dat ik behandel uit mijn boek De betrouwbare leider.

Tip 1 Vertoon authentiek gedrag

Authentiek gedrag maakt je geloofwaardig en betrouwbaar. Jij laat jouw gedrag aansluiten op jouw belangrijkste waardes. Je blijft trouw aan jouw gedrag ondanks de krachten van jouw omgeving die op jou inwerken. Om je meer verbonden te voelen met jouw collega’s is het belangrijk dat jij een aantal belangrijke waardes met de organisatie en jouw collega’s deelt.

Tip 2 Neem altijd verantwoordelijkheid

Het is zo makkelijk om je achter excuses te verbergen en naar anderen te wijzen. Dat maakt van jou echter geen geliefde collega. Verantwoordelijkheid nemen, betekent dat je altijd in de leerstand staat. Jij wilt van jouw fouten leren en ze niet verbergen. Als jij wordt aangesproken op je gedrag, ga je dit niet ontkennen. Je neemt verantwoordelijkheid door te onderzoeken wat jouw gedrag voor effect heeft op jouw collega’s. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar wat jij er van kan leren.

Tip 3 Wees dankbaar

Zodra je elke hulp, steun en collegiale gebaren als vanzelfsprekend gaat ervaren, neemt de bereidheid bij jouw collega’s af om nog iets bij te dragen in jouw voordeel. Bedank hen dat ze naar je luisteren, voor hun begrip en voor de manier hoe ze met jou omgaan en samenwerken. Het doet veel met jouw collega’s als je dit kenbaar maakt met een attent gebaar of een kleine verrassing.

Tip 4 Gelijkwaardigheid

Als mens zijn we allemaal gelijkwaardig ook al is niet iedereen hetzelfde. Jij bent niet meer of minder waard dan een ander en jezelf vergelijken met anderen is sowieso niet handig. Dominant en arrogant gedrag roept heel veel aversie op bij jouw collega’s. In plaats van indruk te maken op jouw collega’s, behandel hen volgens een menselijke maatstaf met respect en aandacht.

Tip 5 Zonder rancune

Jouw ego neemt het van je over als je gekwetst bent of onrechtvaardig behandeld. Met wraak nemen, kom je in een negatieve spiraal terecht. In een open cultuur is alles wat met werk heeft te maken bespreekbaar. Wees open over wat voor jou kwetsend en rechtvaardig is en maak het bespreekbaar. De last van een bezwaarde werkrelatie draag je elke dag met je mee. Kom in het reine met jezelf en elkaar.

Tip 6 Denk in mogelijkheden

Een collega die niets wil en van alles een probleem maakt, voelt als een blok aan je been. Maak van bedreigingen kansen en ontdek de positieve aspecten van elk voorstel en idee. Denk niet in termen van kan wel of kan niet, maar wat nodig is en bijdraagt aan betere resultaten. Verander klagen in bijdragen.

Tip 7 Stimuleer gewenst gedrag

Het belonen en waarderen van gewenst gedrag is vele malen effectiever dan kritiek geven. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Bij kritiek beweeg je snel weg van de pijn. Gezien en gewaardeerd worden, smaakt altijd naar meer. Benoem wat je meer wil zien, want dat voelt ook beter voor jou, dan jouw opgestoken vinger. Focus op wat je wil en je krijgt wat je wil. Focus op wat je niet wil en je krijgt juist wat je niet wil.

Tip 8 Hulpvaardig

Elkaar helpen zit in onze genen en is essentieel voor de samenwerking met jouw collega’s. We doen het samen en we hebben elkaar nodig en als jij faalt, faalt het hele team. Zet je collega’s in hun kracht en steun elkaar waar nodig. Denk daarin met hen mee en denk niet voor hen.

Tip 9 Wees betrouwbaar

Eerlijkheid zit ook in onze genen omdat dit de groep sterk houdt. Integriteit is de tegenpool van elke verleiding die leidt naar een hellend vlak. Je kunt maar één keer nee zeggen tegen een voorstel die de toets van integriteit niet doorstaat. Je stelt jezelf en de groep teleur als je zwicht voor oneerlijk gedrag. Wees goud eerlijk, want net zoals goud nooit roest, kent een rein geweten geen lelijke plekken.

Tip 10 Stort op de emotionele bankrekening van jouw collega’s

Zie een werkrelatie als een bankrekening waar je op kunt storten en opnemen. Wees je bewust wanneer je stort of opneemt. Zorg dat alle emotionele bankrekeningen met jouw collega’s altijd groen staan. Dat is liever vier keer vaker storten dan één keer opnemen. Met verantwoordelijkheid nemen, dankbaar zijn, gelijkwaardig behandelen, vergeven, meedenken in mogelijkheden, gewenst gedrag stimuleren, hulpvaardig en betrouwbaar zijn, stort je elke keer op de emotionele bankrekening van jouw collega’s.

Misschien mis je vriendelijk en aardig zijn voor elkaar. Jij bent mens en jouw collega’s zijn ook mens. Soms zijn we boos, prikkelbaar, teleurgesteld en hebben we moeite met vriendelijk en aardig zijn. Jouw emoties verstoppen achter gemaakt vriendelijk en aardig zijn, is een strandbal onder water duwen. Jouw emoties toelaten, maakt je mens. Je emotioneel afreageren op anderen maakt je emotioneel onvolwassen. Er zijn maar weinig collega’s die emotioneel volwassen gedrag vertonen. Word emotioneel volwassen, dan is dit een ultieme tip voor jou om in verbinding te blijven met jezelf. Hoe beter jij in verbinding blijft met jezelf, hoe makkelijker je verbinding maakt met jouw collega’s.

Zoek jij een specialist in het optimaliseren van werkrelaties? Met mijn boek De Betrouwbare leider leid ik jou stap voor stap naar betrouwbaar leiderschap. Lees mijn boek en scan de code hierin voor een gratis coachgesprek met mij.

Specialist in het optimaliseren van werkrelaties voor meer plezier in leidinggeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *